srijeda, 28. listopada 2009.

Top 5 alata za web dizajn


Kao i svaka druga profesija, tako i web dizajn zahtjeva određene alate za rad. Ima ih mnogo, ali mi smo izdvojili najboljih 5 po našem izboru.

Fireworks

Adobe Fireworks je komercijalni grafički editor koji je, za razliku od Photoshop-a, stvoren specijalno za web dizajnere i nudi čitav skup alata koji iznimno olakšavaju stvaranje i planiranje formata internet stranice. Ističe se sposobnost "spremanja" stranice u PDF formatu s mogućnošću klikanja na komponente.

Dreamweaver

Adobe Dreamweaver je legendarni alat za izradu web stranica. Tko god se bavio web dizajnom vjerojatno je upoznat s većinom opcija koje nudi ovaj alat, pa ćemo napomenuti samo kako se radi o software-u za obradu HTML, PHP i sličnih dokumenata s čitavim nizom dodatnih opcija.

Panic Coda

Ovaj "shareware" program stvoren je za Mac sustave i omogućuje jednostavno i pregledno editiranje web stranica u jednom prozoru. Cilj je smanjiti broj aplikacija potrebnih da se izradi stranica i tako poboljšati rad čitavog tima.

Photoshop

Adobe Photoshop je jedan od najpopularnijih grafičkih editora u povijesti. Namijenjen je u prvom redu profesionalnim fotografima i dizajnerima, ali je idealan za obradu fotografija i izradu web grafike. Ukratko, ovaj program sadrži sve alate koji Vam mogu zatrebati prilikom dizajniranja stranice i obrade fotografija.

Firebug

Po meni apsolutni pobjednik ovog "natjecanja" programa za dizajn web stranica. Radi se o besplatnom programu za Firefox pretraživač, koji se i koristi kao alat ugrađen u sam pretraživač. S ovim programom možete obrađivati HTML, CSS, JavScript, itd. Ova ekstenzija za Firefox u mnogim je anketama proglašena najboljim alatom za web dizajn.

Nema komentara:

Objavi komentar